Neopets Orange Chia

Monday, November 14, 2011

Pengalaman Itu Mahal Harganya


Pengalaman. Satu perkataan yang selalu kita pakai. Agak2 kita rasa pernah tempuh sesuatu keadaan, kita panggil pengalaman.

"Buat apa pengalaman? Bukannya kita buat macamtu sepanjang masa." Ehh.. tak boleh cakap macam tu. berdasarkan pengalaman la kita jadi lebih matang. Bukanlah matang dari segi rupa atau perangai, tapi dari segi  pemikiran kita.
Dari pengalaman la kita lebih tau akan ambil keputusan hidup kita. Tak pun menjadikan kita lebih mahir dalam sesuatu perkara.

Macam Iqa, Iqa tak lah banyak sangat pengalaman ni. Hidup pun baru 20 tahun lebih kurang. Banyak lagi nak belajar. Jadi kalau ada apa2 peluang keemasan yang datang, Iqa kutip. Biar jadi pengalaman. Macam sambuatn hari kemerdekaan, Iqa disuruh ikut human grafik. Dua kali dah Iqa ikut. Pengalaman tu. Nak kata banyak yang Iqa dapat cilok dari sana tak jugak. Tapi sekurang2nya kita tahu macamna keadaan orang yang bersesak ramai2 macamtu semata2 buat persembahan yang lbih kurang 2 jam je. Latihannya berhari-hari.

Tu salah satu pengalaman Iqa la. Banyak lagi sebenarnya. Tapi takkan la nak cerita semua. Pengalaman juga mengajar kita erti bersabar dan tahu berdikari. Bukti? Iqa sebelum ni belajar kat Kolej Matrikulasi Labuan.
Sapa yang budak matrik memang tau la tempat tu pemes takda air. Bukan takda. Ada air. Tapi limited. Tiap2 hari tunggu lori bawa air datang, pas tu berebut2 tapau air dalam baldi. Sehari mandi satu baldi je. Pandai2 lah bahagi air tu. Nak makan banyak2 pun takut sebab t sakit perut pergi tandas. Nak membuang payah, tak cukup air.

Pengalaman sebegitu membuatkan Iqa dah biasa takda air kat mana. Taw dah adjust macamna nak hidup kalaw air kurang. Takdelahh merungut je memanjang macam orang ramai. :)

Oleh itu, selagi ada peluang, rebutlah supaya jadi pengalaman. Pengalaman tu sangat mahal sehingga tak boleh dibeli dengan wang ringgit.
Haigailah pengalaman anda dan pengalaman orang lain.

Tu kat atas tu salah satu gambar yang Iqa snap masa raptai kemerdekaan tahun ni, 2011.

No comments:

Post a Comment